El nou gual del riu Ripoll és inundable

IMG_0094

El pas del Molí d’en Xec esdevé impracticable quan augmenta el cabal del riu o quan plou

l L’Ajuntament de Ripollet ha explicat aquest dimecres que el pas per a vianants sobre el riu Ripoll obert al juliol és inundable i seria l’equivalent als passos que tradicionalment es construeixen situant pedres de gran format a la llera del riu per poder-lo creuar sense posar els peus a l’aigua. Això vol dir que el nou pas per a vianants i ciclistes del Molí d’en Xec esdevé impracticable quan plou o quan augmenta el cabal del riu. L’Ajuntament ha defensat la inversió del gual en una nota d’aclariment, on especifica les característiques del pas i al mateix temps, argumenta els avantatges ambientals d’aquests tipus d’infraestructura respecte els ponts.

L’obertura del gual forma part d’una ambiciós projecte per recuperar l’estat natural dels rius Ripoll i Sec i, al mateix temps, facilitar que la població de Ripollet pugui gaudir del riu i implicar-se en la conservació de l’ecosistema fluvial. Algunes d’aquestes actuacions, com el nou gual, estan encaminades a millorar les connexions i la mobilitat, tot preservant l’ecosistema fluvial.

Segons argumenta la nota municipal, els guals, que tenen un cost econòmic menor als ponts, s’integren millor a l’entorn i, al ser inundables, resulten menys vulnerables a les avingudes extremes. Els materials naturals arrossegats pel riu que s’acumulen al costat del gual contribueix a la recuperació de la biodiversitat ja que algunes espècies hi construeixen el seu cau. Fa unes setmanes, per exemple, els tècnics de mediambient van detectar en aquest punt del Molí d’En Xec el cau d’una fura.

Quan plou molt i el cabal d’aigua creix, la mateixa força del riu s’emporta aquests materials. Perquè el cicle no causi problemes, cal vetllar perquè el material arrossegat sigui el més natural i autòcton possible, expliquen. Ni els rebuigs dels horts ni les canyes americanes —elements que el projecte de recuperació ambiental del riu intenta eliminar— formen part del paisatge autòcton del riu Ripoll, es recorda en la nota d’aclariment sobre els avantatges dels guals respecte els ponts. Ara bé, al igual que les pedres situades a la llera per facilitar el pas, els guals inundables com el del Molí d’en xec no es poden utilitzar quan plou: “hi pot haver perill de crescudes o perill de relliscar i pot ser molt perillós”, alerta el text municipal.

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?