
El ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha licitat un estudi informatiu de la connexió de Rodalies entre la R4 i la R8. S’analitzarà la possibilitat de construir una estació de tren a Ripollet (R8)
El govern de coalició celebra la decisió del ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana d’incloure la construcció d’una estació de tren a la zona del polígon de Santiga de Ripollet, en l’estudi informatiu per connectar el Vallès Occidental i el Vallès Oriental per tren. “És una molt bona notícia”, ha subratllat l’alcalde de Ripollet, Lluís Tirado, en declaracions a Ripollet al dia.
El ministeri va licitar l’estudi informatiu de la connexió de Rodalies entre la R4 i la R8 divendres passat, 3 de novembre, un dia després d’acordar amb la Generalitat el traspàs progressiu de Rodalies i a poc més d’un mes d’una tongada de reunions sobre mobilitat de l’equip de govern local amb representants del ministeri, de la Generalitat de Catalunya i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Viabilitat econòmica i demanda de l’estació de tren
Els estudis s’han licitat per 907.000 euros, i donen un termini de 30 mesos per estudiar les alternatives tècniques per connectar la línia R4 (Barcelona-Sabadell-Terrassa) i la R8 (Papiol-Mollet) així com la viabilitat econòmica i la demanda d’una possible estació de tren en la línia R8, al seu pas per Ripollet.
Ripollet és per ara la ciutat amb més població de Catalunya sense estació de tren pròpia. L’estació obriria, en paraules de Tirado, “un ventall de possibilitats enormes de cara al futur” pels ripollentecs, que podrien accedir en tren a la UAB o a l’Hospital General de Catalunya, a través del futur intercanviador Barberà-Cerdanyola per citar dos desplaçaments accessibles ara només en bus com a única alternativa al cotxe privat.
En cas de prosperar —Tirado fa una crida a la “prudència” perquè el que s’analitza és la viabilitat econòmica de l’estació i les alternatives de connexió des d’un punt de vista d’enginyeria– l’ajuntament hauria de posar busos llançadora o altres sistemes de transport, admet l’alcalde, per salvar la distància entre el centre i l’estació.
“Estem molt contents, perquè almenys Ripollet està a les taules de planificació i tothom, des de la Generalitat al ministeri, sap que Ripollet vol una estació”, es felicita Tirado per qui la inclusió d’aquesta aspiració a l’estudi és el resultat de la sèrie de reunions mantingudes per l’equip local des de mitjans de setembre a principi d’octubre. Tirado va fer arribar la demanda de l’arribada del tren en una reunió amb el secretari d’infraestructures del govern espanyol, Francisco javier Flores al setembre. Posteriorment l’equip de govern es va reunir amb el secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, Marc Sanglas i amb el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Carlos Cordón per parlar, entre altres temes, de la C-58 al seu pas per Ripollet i del traspàs de les línies de bus a l’entitat metropolitana, previst pel gener de 2024.
La connexió ferroviària entre el Vallès Occidental i l’Oriental, una reivindicació històrica, “és una mesura realment necessària pels municipis que conformen aquestes comarques”, ha senyalat el primer secretari de la federació del PSC, Vallès Occidental Sud, Paco Aranda, en un comunicat de premsa valorant l’anunci de licitació de l’estudi. Segons ha informat el ministeri, aquesta mesura estava prevista en el “Pla de Rodalies de Catalunya 2020-2030”, un document que recull una sèrie d’accions “per transformar les infraestructures ferroviàries i els trens amb l’objectiu de millorar-ne la capacitat, fiabilitat i resiliència davant d’una demanda creixent”. L’informe d’enginyeria i viabilitat econòmica servirà de base per als processos d’informació pública i d’audiència a les administracions.—JJR