El Mercat Vell es prepara per una temporada complerta

4 associacio espectadors

Amb sis espectacles de música i teatre i la projecció d’una òpera per trimestre, el teatre recupera el mateix volum de programació anterior a la pandèmia. El teló s’aixeca finalment aquest divendres amb el 100 x 100 de l’aforament i la voluntat d’ampliar la base social de l’Associació d’Espectadors del Mercat Vell, l’entitat que dinamitza la sala municipal des dels seus inicis i que aquesta temporada ha ideat nous serveis pels espectadors associats.

A les 20.30 hores, dos divendres al mes, els aficionats a les arts escèniques tenen cita al Teatre Auditori del Mercat Vell. En la temporada que arrenca oficialment aquest divendres 29, amb una versió moderna de les òperes de Monteverdi, hi tindran cabuda també els foodies, els cervesers i els que apreciïn un bon còctel. L’Associació d’Espectadors manté l’horari ajustat a la pandèmia per la bona acollida que ha tingut entre el públic l’horari europeu i perquè, al sortir del teatre, qui vulgui tingui temps per sopar a fora o fer-la petar amb un beure.
Amb cada entrada, hostalers i bars de Ripollet adherits a la xarxa d’establiments amics de l’Associació ofereixen descomptes en àpats i begudes la mateixa nit de l’espectacle. La situació no permet encara recuperar les copes de cava al vestíbul del Mercat Vell ni les presentacions, espais de trobada entre aficionats que se supleixen ara per altres més íntims als locals del poble. Ho explicava la presidenta de l’Associació, Laura Dulcet, en la presentació divendres 8 d’octubre de la temporada.

Les avantatges de fer xarxa
La xarxa d’establiments amics i, en especial, les quotes de les persones associades asseguren la independència econòmica de les institucions, agraïa Dulcet, al mateix temps que instava a qui ja són socis a explicar a cadascuna de les seves amistats els avantatges que comporta el carnet del teatre. Descomptes en compres de productes i serveis propers, entre altres. Una filosofia de xarxa que els ha mantingut durant més de 25 anys dinamitzant la cultura local.
Si bé la programació s’inicia amb música, el teatre començava a palpitar amb la poesia irreverent, fresca i molt jove del rapsode i poeta Josep Pedrals. El codirector del festival Barcelona Poesia sorprenia als espectadors del Mercat Vell amb la seva aposta de portar la paraula literària als escenaris, l’excés de verb i els seus jocs sonors, en una presentació de la temporada, pel cap baix, diferent. “Si a algú li sembla excessiu, espès o difícil d’entendre, que ho escolti com un concert”, va advertir el poeta amb paraules semblants. Al final se’ls va posar a tots a la butxaca i fins i tot, com en els millors concerts, hi va haver un bis.

Els espectacles del trimestre, presentats un a un
La temporada que arranca oficialment divendres 29, a les 20.30 hores començava amb poesia i segueix amb òpera.

Sense por als clàssics
A banda d’un espai exclusiu dels mecenes culturals madrilenys, El Club Monteverdi és una comèdia delirant, en què sis personatges busquen la seva mitja taronja utilitzant una aplicació de cites. L’espectacle musical que inaugura la temporada d’arts escèniques ripolletenca ret homenatge a la figura del compositor Claudio Monteverdi (1567-1643), considerat el pare de l’òpera moderna. Vox Harmònica, la companyia que visita Ripollet, és un conjunt vocal que interpreta música antiga dels segles XVI i XVII i que s’ha especialitzat en dramatitzar aquetes obres amb estètiques i temàtiques contemporànies. Segons va subratllar Laura Dulcet, està formada per veus de primera línia, procedents del Cor de Cambra del Palau de la música catalana o de la Jove Capella Reial de Catalunya de Jordi Savall i entre les quals es troba la del baix cerdanyolenc, Antoni Fajardo.
La programació del trimestre prossegueix amb l’obra El mercader de Venècia, escrita per William Shakespeare, en una adaptació dirigida per Konrad Schiedrich i Mingo Ràfols. Des de l’associació d’espectadors van destacar tant la qualitat interpretativa -Mercè Managuerra va guanyar al 2019 el premi Margarita Xirgu pel seu personatge- com la reflexió sobre el naixement del capitalisme en què se centra el muntatge El Mercader de Venècia. Naixement de la banca de la companyia Dau al Sec. (Divendres 12 de novembre, 20.30 h)

TEATRE PER REFLEXIONAR
Classe, de Sixto Paz Produccions, és una altra de les obres teatrals seleccionades per l’Associació d’Espectadors per aquesta temporada per la reflexió social que proposa, en aquest cas, al voltant de l’educació.
L’entitat busca substitut per l’anunciada Talking Heads, la tercera obra seleccionada per aquest trimestre i que finalment no es podrà veure a l’escenari del Mercat Vell.
La companyia ha suspès totes les seves actuacions, entre aquestes la prevista pel 10 de desembre a Ripollet. Les entrades adquirides per l’obra anuŀlada serviran per al nou espectacle de substitució, però en el cas que algú prefereixi el retorn de l’entrada, també podrà fer-ho, expliquen des de l’Associació.

MÚSICA MESTRE
L’Orquestra de Cambra Terrassa 48 culminarà el 17 de desembre les propostes escèniques per aquest trimestre amb un concert dividit en dues parts: en la primera, l’orquestra celebra les festivitats d’hivern amb la interpretació de tres nadales, del barroc a les danses, i, en la segona part, del conte El Trencanous de Txaikovski, en un espectacle que conjuga la música amb la paraula i el dibuix.

I DE NOU, ÒPERA
La projecció de l’òpera La Traviata el dimecres 17 de novembre, amb presentació prèvia de Nits de Música, complementa la programació del primer trimestre d’arts escèniques al Mercat Vell. Amb la projecció d’un enregistrament històric de l’estrena de l’òpera al Salzburger festspiele, l’Associació d’Espectadors se suma a la commemoració aquest 2021 del centenari d’un dels festivals de teatre i música més important d’Europa. L’estrena al 2005 d’aquesta versió de la cèlebre òpera de Verdi, protagonitzada per la soprano russa Ana Netrebko i el tenor mexicà Rolando Villazón i amb una contemporània posada en escena de l’alemany Willy Decker, ha passat a la història com un dels moments culminants del Festival de Salzburg,
Durant la presentació dels espectacles un a un, prèvia al recital poètic de Pedrols, els responsables de l’Associació d’Espectadors del Teatre Auditori van detallar el programa del club de lectura, El Cafè Literari i el de les audicions musicals, Nits de Música, per al primer trimestre d’aquest any.
Les dues propostes culturals de l’Associació recuperen el format presencial i la programació estable, amb deu tertúlies literàries els segons dilluns de cada mes i vuit audicions musicals entre octubre i desembre. L’entitat continua comercialitzant aquesta temporada el llibre 25 anys de l’Associació d’Espectadors. Una proposta associativa cultural i de

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?