
210 estudiants dels 7 centres de secundària de Ripollet participaran en un dels tallers socioeducatius de Basket Beat els dies previs a l’espectacle. L’Associació d’Espectadors del Mercat Vell ha programat una funció extra per a alumnes d’ESO i dels Cicles Formatius.
La col·laboració entre l’Associació d’Espectadors del Mercat Vell i l’Ajuntament de Ripollet, a través del pla educatiu Entorn, permetrà que més de dos centenars de joves estudiants descobreixin aquest mes de gener les possibilitats educatives, socials i artístiques de les pilotes de bàsquet. El teatre Auditori entrena el dia 28 Bots pel canvi, un singular concert de percussió interpretat per l’orquestra Basket Beat. L’orquestra està formada per joves d’entorns vulnerables i músics professionals i les seves peces són fruit dels tallers socioeducatius que organitza l’entitat homònima, Basket Beat, amb voluntat de transformació social.
L’instrument principal de l’orquestra i també l’eina d’inclusió dels tallers, no és altre que les pilotes de bàsquet. L’espectacle conjuga la sonoritat de les pilotes amb el d’instruments musicals clàssics i la veu. A banda d’una companyia d’arts escèniques estable, Basket Beat “és un projecte d’integració social que uneix música i espectacle” i de transformació social. L’associació imparteix tallers a joves en risc d’exclusió i els incorpora a l’orquestra, junt amb músics professionals, perquè puguin desenvolupar artísticament les habilitats de fer botar la pilota amb ritme.
La proposta ha tingut “una molt bona acollida” entre els instituts, segons va explicar la presidenta de l’Associació d’Espectadors, Laura Dulcet, en la presentació dels espectacles pel segon trimestre de la temporada d’arts escèniques al Mercat Vell. La totalitat de centres de secundaria de Ripollet –inclosos els dos instituts escola i els centres concertats- acollirà un dels tallers de percussió per als alumnes, oferts a través del pla educatiu Entorn. La última setmana de gener, 210 estudiants ripolletencs provaran de crear a les aules ritmes musicals fent botar les pilotes alhora que aprendran a desenvolupar capacitats com la concentració, l’autocontrol o el treball en equip, apunten des de l’Associació d’Espectadors.
La tarda del divendres 28 de gener, aquests estudiants i altres alumnes de primer, segon i tercer d’ESO a més dels de Cicles Formatius dels instituts Lluís Companys, Palau Ausit i Can Mas, i els instituts escola Martinet, Pinetons, FEDAC i Col·legi Sant Gabriel, tenen l’opció d’anar al teatre, en una funció especial, i escoltar l’actuació de l’orquestra gratuïtament.
La capacitat de la llotja, amb l’aforament reduït, és de 240 espectadors, motiu pel qual des de l’associació pateixin perquè s’esgotin les entrades per la funció especial gratuïta, si bé, el mateix vespre, l’orquestra de pilotes de bàsquet torna a actuar dins la programació de la temporada estable de teatre, oberta als joves. En l’espectacle Bots pel canvi, els joves hauran d’abonar un preu simbòlic de 5 euros per entrada, mostrant en el moment de la compra de l’entrada els respectius carnets d’estudiant.
Aquesta no és l’única obra que ofereix l’associació a preu simbòlic. Amb la voluntat d’apropar els joves al teatre i facilitar-ne l’accés, els alumnes d’institut tenen entrada al preu reduït de 5 euros (l’entrada general és de 16 euros) als espectacles Història d’un senglar (25 de febrer), No em diguis reina (11 de març), i Nadia (25 de març). L’Associació també té convenis amb el programa Voluntaris per la Llengua o l’Escoleta de Música de la Societat Coral El Vallès i ofereix descomptes similars a alumnes d’escoles de música i dansa local pels espectacles de les seves disciplines artístiques.