El 10,7% de les ripolletenques ateses per violència masclista tenen menys de 20 anys

a05c597f0fd5beafc6fa40acefae0330

Ripollet implantarà un pla de prevenció als centres escolars pels joves

Una desena part de les 205 dones que van recórrer al circuit d’atenció en situacions de violència masclista entre octubre de 2015 i setembre de 2016 són joves menors de 20 anys. La dada figura en la primera memòria anual del circuit de Ripollet presentada en el marc de la commemoració del 25 de novembre. Els actes van finalitzar divendres passat amb un taller de sensibilització per a joves, un altre d’autodefensa i un concert de denúncia d’aquesta xacra social.
El circuit d’atenció, integrat per diversos centres d’atenció sanitària, els cossos de seguretat i serveis sanitaris i municipals, va atendre durant aquest període un total de 205 casos, dels quals 112 han derivat en una denúncia per violència de gènere. El municipi té comptabilitzades 48 ordres d’allunyament vigents.
Que el 10’27% de les dones ateses durant el període analitzat siguin joves menors de 20 anys és una dada que preocupa als responsables del circuit tot i no correspondre’s amb el perfil de dones agredides més freqüent. Alhora indica el camí a seguir en matèria de prevenció. “Aquest indicador reafirma la importància de fomentar i continuar realitzant accions de sensibilització i prevenció adreçades al jovent”, conclou la memòria, ja que per disminuir la violència a l’edat adulta es necessari actuar entre els joves.

ACCIONS PER A JOVES
El taller de teatre social, divendres passat al Kftí, i una xerrada del PSC amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones han posat el focus d’atenció en la població jove. Entre les sis accions que s’ha compromès a realitzar el consistori per prevenir la violència masclista, el quart punt fa referència a l’elaboració d’un pla específic per a joves amb l’objectiu d’implantar-lo als centres escolars. En la preparació del pla hi participaran la Taula feminista, el consell escolar, la comissió del Protocol de la violència i el consistori, amb la voluntat que es faci de forma transversal i participativa, segons l’acord del ple d’octubre adoptat per unanimitat.

MESURES PER LA IGUALTAT
La moció de rebuig de la violència de gènere aprovada al ple el novembre passat a proposta del grup de Decidim va més enllà d’una declaració d’intencions. L’acord plenari preveu la redacció d’una ordenança per a la igualtat entre homes i dones —que obligaria, per exemple, a tendir a la paritat en els òrgans de participació i representació municipal i a implantar mesures de conciliació per a la plantilla i en les empreses subministradores de serveis al consistori—, elaborar un protocol contra l’assetjament sexual i actualitzar l’actual protocol contra la violència, vigent fins gener.
A més s’impulsarà la creació d’un òrgan de participació feminista i l’Ajuntament de Ripollet es compromet a incorporar la perspectiva de gènere en el conjunt de polítiques i accions municipals.

LES XIFRES DEL TERROR
El perfil majoritari de dones que pateixen violència masclista a Ripollet té entre 20 i 45 anys, és d’origen espanyol i no reb cap prestació econòmica tot i estar a l’atur, segons recull la memòria anual del circuit d’atenció de Ripollet. El 80% de les 205 dones ateses ha patit agressions físiques i psicològiques de la parella, seguit per un 15% en l’àmbit familiar —amb casos d’abusos sexuals o maltractaments de fills a mares–, un 4% a l’espai socio-comunitari i un 1% en l’àmbit laborat.
Un anàlisis de dades amb més profunditat revela que mentre el nivell d’estudis no es causa de violència masclista —el 46% de les dones ateses tenen estudis secundaris i formacions superiors i es registren agressions en tots els nivells educatius— sí és rellevant el factor de vulnerabilitat econòmica amb un 33% de les dones agredides sense cap ingrés. –JJR

Avatar

Ripollet al dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterAbrir chat
Necessites ajuda?