
El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu que a tot Catalunya es vendran un milió de tortells de Reis entre el 4 i el 7 de gener i s’igualaran les vendes de 2019. Respecte a 2022, s’espera un lleu increment d’entre el 3 i 5%, ja que el Nadal passat l’onada d’Omicron encara va fer suspendre algunes celebracions familiars. El tortell de massapà i fruita confitada tornarà a ser el més venut, però el Gremi registra, any rere any, un creixement de les vendes de tortells farcits de nata, crema o trufa.
Pel president del Gremi, Antoni Bellart (Pastisseria Triomf), “aquesta és una de les diades més estables de tot l’any. El dia de Reis no es contempla sense tortell i si has tastat l’artesanal de pastisseria, difícilment compraràs l’industrial.” Bellart preveu que els preus dels tortells no pujararan més enllà d’un 2 o 3%, tot i l’important increment de costos: “Pràcticament tots els ingredients del tortell s’han encarit, però el que sobre tot afecta el sector és l’encariment històric de l’energia. Però som petits negocis i elaborem productes que no són de primera necessitat. Sabem que no podem repercutir l’actual inflació al client.”
L’origen del tortell
Es creu que l’origen del tortell de Reis es troba en les festes d’hivern que feien els romans, on se servien unes coques amb figues, dàtils i mel. Va ser al segle III D.C. quan s’hi va introduir la fava, que llavors era símbol de prosperitat i fertilitat. A la França del segle XVIII, però, un cuiner va voler sorprendre Lluís XV introduint-hi una moneda d’or i, des de llavors, la sorpresa més preuada és la moneda (que després es convertiria en una figureta).
A Catalunya, la tradició de menjar tortell de Reis és força recent. Segons Joan Amades, antigament es preparava una llaminadura feta de pasta de pa o massapà, sense farcir, que més tard es convertiria en el tortell que avui coneixem. Sembla que el tortell de Reis, que prenia com a referència el gateaux des Rois francès, es va implantar a Catalunya a principis del segle XX. La seva popularitat va anar augmentant, empès per l’atractiu de la sorpresa que amaga per als més petits.