
El CIP posarà en marxa el curs 2023-2024 un viver educatiu amb noves activitats de patrimoni per a escolars d’infantil a batxillerat
El patrimoni cultural i natural de Ripollet ha d’estar al servei de l’educació. Premissa “necessària i obligatòria” per saber com a comunitat “qui som, d’on venim i on anem”, va subratllar el regidor de Memòria Històrica, Pablo López en la presentació dimarts de la setmana passada del Viver educatiu del Centre d’Interpretació del Patrimoni Local (CIP) Molí d’En Rata.
Durant el curs escolar 2023-2024 el centre oferirà a les escoles d’infantil i primària cinc nous tallers i un itinerari; i als instituts, un taller i tres itineraris, dos d’aquests virtuals, per alumnes de superior i batxillerat. Des de l’any 2015, els serveis que ofereix el CIP i la funció de Patrimoni han estat objecte de diversos estudis, amb la mirada focalitzada, va insistir López, en les generacions “més joves, pel risc que comporta l’oblit”. Acompanyaven a López en la presentació, el regidor de Patrimoni i Participació, Sergio Linares i els experts que han coordinat els estudis i dissenyat les noves activitats, Eduard Moreno, d’Eduxarxa i Isabel Boj del grup de la UB Didpatri.
TALLERS PER A TOTES LES EDATS
La guia educativa 2023-2024 inclourà al setembre les noves activitats de patrimoni dissenyades per les escoles i instituts del municipi. Totes les propostes s’han adaptat al currículum escolar, en base a les diferents etapes educatives, segons va explicar Boj. Entre els recursos didàctics que disposaran els centres escolars de Ripollet a partir del curs vinent, el centre manta la visita taller al molí fariner de Can Rata i el taller de pa —una de les activitats més demandades i amb llista d’espera d’escoles d’altres municipis— si bé, en el nou programa ha estat adaptada per a alumnat de P3 a P5 i cicle inicial de Primària. Per educació infantil i en línia amb la tendència a introduir en aquesta etapa l’art, s’ha creat Ripollet, Dones i Artistes. El taller es basa en les figures de l’artista Emma Maleras i l’escultora Lluïsa Sallent i en l’obra femenina del pintor Andreu Solà i l’escultor Josep Maria Brull, a més inclou una activitat pràctica de fabricació de castanyoles. Un altre dels nous recursos que incorpora la perspectiva de gènere és la descoberta d’oficis antics, una activitat dissenyada pel cicle mitja de Primària. Els participants en aquest taller, que pot complementar-se amb un itinerari pel centre històric del municipi, descobriran els oficis que es realitzaven a Ripollet relacionant objectes i eines de la col·lecció de patrimoni local
amb fotografies. Les feines femenines hi seran presents, a diferència del que passava anys enrere, en línia amb els esforços de posar les dones a la història.
Altres recursos didàctics en fase de desenvolupament per a Primària són Fem màgia amb la imaginaria festiva; taller de tradicions culturals locals per a cicle inicial i un itinerari i taller joc per les indústries tradicionals, lligat a la Revolució industrial per al cicle superior.
Per a secundaria s’han creat tres itineraris, dos d’aquests virtuals i un taller d’arqueologia. Lluita, Conquestes i Pèrdues. Salvem la memòria democràtica és el títol de l’activitat pensada per a batxillers, amb tasques de memòria oral.
La posada en marxa del viver eductiu del CIP Molí d’en Rata arranca amb la redacció durant l’any 2015 del Pla director del Patrimoni de Ripollet, continua amb el Pla estratègic educatiu 2020-2021 de la cooperativa Eduxarxa i fi nalitza amb la concreció de les activitats i recursos educatius
en el document elaborat al 2023 per la UB.
Durant la realització del Pla estratègic es van analitzar 336 activitats realitzades al CIP entre els anys 2016 i 2019. La diagnosi d’Eduxarxa es va elaborar a partir de les entrevistes a docents, regidors i tècnics vinculats a la formació, un qüestionari en línia a 35 professionals de l’educació, a una desena d’entitats culturals i a 56 ripolletencs.
Entre les set línies d’acció a desenvolupar, el document aconsellava diversificar l’oferta d’activitats, difondre els recursos didàctics i reforçar l’estratègia digital. Amb aquestes bases,
l’equip de pedagogia de la UB ha dissenyat la sèrie de tallers i itineraris adaptats a les diferents etapes educatives pel curs vinent. La majoria de les activitats s’implementaran a partir del segon trimestre, ja que el CIP està elaborant els materials i eines dels tallers i jocs i vol testar-los abans amb el professorat.