Canvis i protestes marquen l’inici de l’aplicació del Ripollet Aporta, un model mixt que pretén arribar al 60% de recollida selectiva

El govern va establir dilluns un període de transició: en contra del que s’havia anunciat els contenidors d’envasos i de rebuig no es retiraran de la via pública fins què tothom tingui tota la informació i el material per separar correctament els residus.

L’Ajuntament de Ripollet ha començat a implantar aquesta setmana un nou model de recollida de deixalles que inclou el porta a porta pel rebuig, els envasos i el paper i cartró. Amb el nom de Ripollet Aporta, el model aprovat combina el sistema porta a porta per aquestes tres fraccions de la deixalla amb contenidors i bústies al carrer. L’Ajuntament espera arribar amb aquest sistema al 60% de recollida selectiva, un percentatge que permetria complir amb els mínims que exigiran les legislacions europees perquè el municipi no sigui sancionat. La politització i els errors en la informació però han complicat l’entrada en vigor d’un sistema que, de moment, ha originat dues protestes veïnals, un reguitzell de declaracions polítiques i canvis en la seva aplicació

El model mixt de Ripollet Aporta, aprovat al ple, s’ha dissenyat tenint en compte les característiques urbanístiques del municipi i finalment s’està implantant de forma progressiva, per sectors. L’Ajuntament tenia previst iniciar ahir el sistema de recollida de residus Ripollet Aporta a la zona de Pinetons, el sector 3 segons la divisió que estableix el nou model de recollida. Durant aquest mes se seguirà implantant de forma progressiva al Centre (sector 1) i a Maragall i Can Mas (sector 2). A Tiana i Can Mas (sector 4) no s’implantarà fins al mes de setembre.

Als sectors 1, 2 i 3 es retiraran del carrer els contenidors grocs (envasos), blaus (paper i cartró) i grisos (rebuig). El contenidor de vidre (verd) es mantindrà a la via pública igual que el de l’orgànica. Aquest últim però, estarà tancat, i s’adaptarà perquè només el veïnat pugui obrir-lo amb una targeta, entre les 8 i les 22 hores. A Tiana i Pont Vell es mantindran els cinc contenidors actual de la via pública, si bé, caldrà obrir-los amb targeta.
El contenidors grocs, blaus i grisos s’havien de retirar a mesura que s’implantava el nou sistema a cada sector. Tanmateix, dilluns passat el govern va decidir mantenir-los més temps i va anunciar un període de transició durant el qual conviuran els dos models. Aquest període serà vigent “fins que tothom tingui tota la informació i el material per fer la correcta separació i sàpiga a on ha de dipositar cada fracció”.

Durant el mes d’agost, també de forma progressiva, està previst adaptar els contenidors d’orgànica per tancar-los i instaŀlar bústies per recollir tèxtil sanitari (compreses, bolquers,…). L’Ajuntament ha obert una oficina per resoldre els dubtes sobre el funcionament del model a la seu de veïns de Maragall, al carrer de Maragall, 7. L’oficina funciona de dilluns a divendres, d’11 a 14 hores i de 16 a 20 hores. A banda d’informació, el veïnat pot recollir-hi les bosses homologades per plàstic, rebuig i orgànica, un imant amb el calendari del porta a porta pel seu sector i un cubell per l’orgànica. Dilluns passat resolien moltes consultes sobre els productes que poden o no tirar-se en cada fracció.

El mateix passava en el punt d’informació mòbil que s’ha instaŀlat a la plaça de Pere Quart durant aquesta setmana per atendre al veïnat de Pinetons que no han rebut la visita a domicili.
Unes 300 persones van protestar dijous de la setmana passada contra el Ripollet Aporta, en una concentració convocada per xarxes socials al Centre Cultural i posteriorment manifestació per la Rambla de Sant Jordi, i els carrers Sant Jaume, Balmes i Padró. Al carrer de Padró els manifestants s’havien reduït a poc més de 200 persones. La protesta, que va derivar en un escraché, podria convocar-se de nou aquest dijous. La primera protesta va tenir lloc el 30 de juny coincidint amb el ple municipal. — Judit Josa

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?