25 N: Unides contra totes les violències

IMG_0898

Les accions del 25 N incideixen en la formació de joves i col·lectius organitzats i en reforçar una xarxa comunitària de suport. Desprès del confinament es van duplicar les demandes d’ajuda al servei d’informació i acompanyament a les dones SIAD, que rep una petició d’ajuda a la setmana.

El nombre de ripolletenques que han demanat ajuda al servei d’informació, assessorament, primera atenció i acompanyament a la dona de l’Ajuntament de Ripollet, el SIAD, va duplicar-se just després del confinament per la pandèmia, entre juny i octubre de 2020, amb escalades l’estiu passat i el manteniment de les xifres altes – el servei municipal registra de mitjana una petició d’ajuda per setmana- aquests darrers mesos de l’any. Sense ser una majoria, part d’aquestes dones no tenen al seu entorn cap xarxa de suport.

Amb l’elecció del lema “Unides contra totes les violències” i la gràfica imatge de l’iceberg per la campanya de conscienciació del 25 de Novembre, Dia Internacional per l’Eliminació de la violència vers les dones, l’Ajuntament de Ripollet i la Taula Feminista han volgut evidenciar l’existència l’any 2021 de moltes violències masclistes invisibles i accentuar la importància de fer xarxa -unides- per eradicar-les totes. Des de les més soterrades, com el micromasclismes, l’anul·lació o el control a l’insult, l’amenaça, la violació i l’assassinat. “No només ens volem vives, també ens volem respectades” va proclamar la regidora de Feminismes, Txell Caler, en la presentació del programa institucional, el dilluns 15 de novembre. Es tracta, va afegir, “d’anar a l’arrel del problema”.

El programa del 25 N proposa diferents accions, el gruix de les quals tindrà lloc entre el dimarts 16 de i el divendres 26 de novembre. La Biblioteca Municipal de Ripollet –que durant tot el mes facilita la consulta d’una selecció de llibres feministes i assajos sobre la violència de gènere exposats amb el nom de Lletres Violetes- acull aquest dimarts, la presentació del llibre Economia Solidària i Feminista; aquests dies i al llarg de la setmana vinent, la companyia de teatre feminista Las Fritas actua al Teatre Auditori del Mercat Vell per l’alumnat dels programes de formació inserció (PFI) municipals i de 3r i 4art d’ESO  i noies de més de 12 anys tenen l’opció d’assistir durant dos divendres consecutius a tallers d’autodefensa al Casal de Joves.  El dijous 25, el Comitè de Dones Feministes ha convocat a la plaça del Molí, entre les 18 i les 20 hores, per una acció reivindicativa. Lectures de textos, acompanyats de música i dansa, i una instal·lació visual formaran part de l’acció Les teves ferides són les nostres, el masclisme mata.

Població jove i entitats, sectors on cal més formació

L’objectiu d’aquestes activitats i accions és visibilitzar totes les violències i conscienciar a la població perquè actuï com a  xarxa de suport, en especial a sectors on d’una manera o altra el consistori ha detectat més deficiències. Una enquesta realitzada per la Diputació de Barcelona als instituts ripollletencs va posar en evidència les dificultats del jovent per identificar les violències, motiu pel qual s’han organitzar les sessions de teatre fòrum de Las Fritas, amb l’espectacle Firts Round i al juny es va començar a definir un programa pilot amb els instituts i centre de recursos educatius perquè siguin les mateixes joves, formades en perspectiva de gènere, qui puguin guiar la resta de companys.

Segons els resultats de l’enquesta, les noies són qui més pateixen relacions tòxiques, abandonament de la pràctica esportiva i increment de consum de drogues.

Pel que fa a les entitats, han estat les mateixes organitzacions ciutadanes qui han demanat saber com funcionen els circuits institucionals d’atenció i com han d’actuar en cas de presenciar situacions de violència.

Esports i  centres educatius, sense masclismes

Si entre els joves és on cal reforçar l’educació afectiva i l’empoderament de les noies, és en l’esport on més perviuen les violències invisibles.  “No és infreqüent  escoltar comentaris com mira que gorda, o són unes patates…”, lamenta Caler. Amb motiu del 25 N, l’Ajuntament ha encarregat pancartes amb el lema “A l’esport, el masclisme no hi juga” i “A l’escola, el masclisme no hi juga” per penjar als pavellons i camps de futbol municipal i a les escoles i instituts de la ciutat. En paral·lel s’ha  enregistrat una falca radiofònica, amb frases proposades per noies esportistes, tant jugadores com dones àrbitres i entrenadores, que denuncien les agressions masclistes que pateixen al terreny de joc.

La Biblioteca Municipal ha lliurat als instituts llibres sobre la menstruació femenina, una acció que complementarà Salut Pública amb la cessió de copes menstruals i altres materials relacionats amb salut afectiva-reproductiva.

On demanar ajuda

Arran d’un cas de violència de gènere l’estiu passat, van ser les mateixes entitats que van reclamar saber com actuar. “Faltava coneixement de com els agents institucionals aborden a Ripollet l’atenció i acompanyament”, explica Caler. Aquest dissabte, entre les 10 i les 13 hores, el SIAD explicarà els protocols i els circuits en la jornada Abordatge de violències des d’una perspectiva comunitària, que se celebra al Centre Cultural. Tot i ser una jornada pensada per a entitats, està oberta a qui vulgui assistir-hi. A més de l’explicació del circuit, amb la intervenció del SIAD, serveis socials, policia local i Mossos d’Esquadra, els assistents faran un taller sobre violències visibles i invisibles i podran gaudir d’un concert feminista de la Dj Frida.

Xarxa comunitària: responsabilitat de tothom

El circuit de comerços identificats com a punts segurs que es va crear al febrer de 2020, s’amplia aquest any amb la incorporació d’establiments d’hostaleria i equipaments municipals. Des de la regidoria de Feminismes s’ha editat nous adhesius per respondre a la demanda i actualitzar la informació. Una acció encaminada tant a difondre el circuit d’atenció perquè tothom sàpiga actuar, com a sensibilitzar amigues, veïnes, i entorn en la necessitat de fer de xarxa de suport. “Tenir una xarxa comunitària és imprescindible per ajudar a sortir de situacions de violència i que no se sentin soles”, explica Caler, mentre que la coordinadora de Drets Socials, Marta Gili, incideix en la idea de “coresponsabilitat”.

El programa del 25 N  s’elabora de forma participativa entre el consistori i la Taula Feminista , amb propostes que sorgeixen de la societat civil, però la idea de coresponsabilitat també està en l’ADN d’equipaments futurs com la Casa de la Dona. “És l’empoderament col·lectiu el que genera transformació social”, reflexionen a duo Caler i Gili. En tots els equipaments municipals s’estan penjant cartells amb el circuit a seguir en cas de patir o ser testimoni d’una agressió sexista i LGTBI-fòbica. La regidoria també ha editat i està repartint díptics amb aquesta informació i el telèfon mòbil del SIAD, el 638 796 514, habilitat per a rebre trucades a banda del número fix de l’ajuntament.

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?